ZLATA PENTLJA

VSESLOVENSKA AKCIJA OZAVEŠČANJA O RAKU PRI OTROCIH

V četrtek, 15. 2. 2024, smo se tudi v našem vrtcu pridružili vseslovenski akciji ozaveščanja o raku pri otrocih. V znak podpore otrokom, zdravljenim na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike UKC Ljubljana, in njihovim družinam smo si pripeli zlate pentlje ter se tako na simbolični ravni pridružili ozaveščanju o raku pri otrocih.

V oddelkih v stavbi vrtca smo se že pred četrtkom pogovarjali o otrocih, zbolelih za rakom, si ogledovali njihove fotografije, ugotovili, da tudi bolni otroci, kadar se počutijo bolje, radi počno enake stvari kot mi, obiskal nas je medvedek z zlato pentljo, pogovarjali smo se, kaj lahko storimo mi, da zdravje ohranimo. Vsaka skupina je izdelala verigo dobrega počutja z odtisi otrok v podporo bolnim otrokom, katero smo v četrtek, 15. 2. 2024, združili in se z njo fotografirali na igrišču. V garderobah so bile nastavljene zlate pentlje, namenjene obiskovalcem, ki bi se nam želeli pridružiti pri ozaveščanju.

V drugem starostnem obdobju so se akciji pridružile Rjava, Srebrna in Turkizna skupina.

V Rjavi skupini so se pogovorili o bolnih otrocih, si v znak podpore in v upanju na njihovo boljše počutje pripeli zlate pentlje ter poslikali vsak svoj simbol otroka. Barvite simbole so sklenili v verigo dobrega počutja.

V Srebrni skupini je zanimanje otrok v četrtek vzbudila deklica, ki je v vrtec prišla s pripeto pentljo. Prijateljem je v jutranjem krogu pojasnila, zakaj jo ima pripeto. Sledil je pogovor o otrocih, zbolelih za rakom, ogledali so si videoposnetek društva Junaki 3. nadstropja, vsak otrok si je izdelal in s pomočjo vzgojiteljic pripel zlato pentljo ter pobarval tematsko ustrezno pobarvanko. V času bivanja na prostem so se  povezali s Turkizno skupino ter se skupaj odpravili na daljši sprehod. Popoldan, v času proste igre, so bile otrokom na voljo igralne karte Zlata pentlja.

V Turkizni skupini so se ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku pogovarjali ob kartah Zlata pentlja, si ogledali videoposnetek o junakih 3. nadstropja ter pobarvali pobarvanke z medom Matom. V znak hvaležnosti za zdravje so se v družbi Srebrne skupine odpravili na sprehod. Na gozdni jasi so si prijatelji podali roke in izdelano verigo ter tako simbolno sklenili verigo dobrega počutja.

 

Vabljeni k ogledu fotografij omenjenih dejavnosti v galeriji.

                                                                                                                           Zbrala in uredila: vzgojiteljica Katja Perkovič

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ