Vseslovensko petje s srci v skupinah 2. starostnega obdobja

V Vrtcu Kobanček smo se 23. aprila – na jurjevo – pridružili projektu Vseslovensko petje s srci, ki je potekalo že sedmo leto zapored po vsej Sloveniji.

Otroci iz Rjave in Rdeče skupine so skupaj preživeli prelepo urico petja. Pričeli so s pesmijo Mi se mamo radi ter nadaljevali s petjem ljudskih pesmi: Izidor ovčice pasel, Sijaj, sijaj, sončece, Na planincah sončece sije, Čuk se je oženil, Moj očka ima konjička dva … Vzdušje je bilo zelo prijetno, zato so ob pesmi Ob bistrem potočku je mlin tudi zaplesali. Za zaključek so ponovno zapeli Mi se mamo radi in odplesali vsak v svojo igralnico.

Otroci iz Srebrne in Oranžne skupine so se zbrali v igralnici Srebrne skupine. Najprej so se pogovorili o namenu projekta ter o tem, kako bo potekalo njihovo skupno petje. V igralnici so sklenili velik krog in skupaj prepevali različne pesmi, ki so bile v večini ljudske. Nekaj pesmic je zapela Srebrna skupina za Oranžno skupino in obratno. Glasbene predloge so podali tudi otroci. Skupno petje so zaključili s pesmijo Ob bistrem potočku je mlin, ob kateri so tudi zaplesali. Vsi otroci so ob prepevanju uživali in zagotovo je ta dejavnost popestrila njihov dan v vrtcu.

Otroci Zlate in Turkizne skupine so se zbrali v igralnici Turkizne skupine ter naredili res velik krog. Vzgojiteljice so otroke povprašale, zakaj mislijo, da so se zbrali. Otroci so povedali nekaj svojih zamisli, med katerimi so omenili tudi, da bodo peli, vzgojiteljice pa so jim pojasnile, da se bodo pridružili Vseslovenskemu petju s srci. To je projekt, pri katerem otroci iz vrtcev, učenci v šolah in tudi mnogi drugi ljudje po vsej Sloveniji ob istem času prepevajo izbrane slovenske pesmi. Tudi otroci iz Zlate in Turkizne skupine so skupaj zapeli kar nekaj otroških ljudskih pesmi, poskočno Ob bistrem potočku je mlin pa so zaplesali. Skupno druženje so zaključili s petjem priljubljenih pesmic v skupinah. Najprej je Zlata skupina zapela svoje pesmice Turkizni, nato pa še Turkizna skupina Zlati. Druženje ob petju jih je razveselilo, saj so med dejavnostjo uživali, in razšli so se z željo, da bi še kdaj skupaj prepevali.    

Tako smo tudi v našem vrtcu praznovali neformalni praznik slovenskega petja, se pridružili pevcem vseh generacij in tudi mi začutili, da nas petje povezuje v srcih.

Zbrala in uredila: vzgojiteljica Ladislava Milošević

GALERIJA FOTOGRAFIJ