TSZ, 1. starostno obdobje

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V SKUPINAH 1. STAROSTNEGA OBDOBJA

Tudi letos smo 3. petek v novembru sodelovali v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan »Kruh za zajtrk – super dan!« nam je služil kot izhodišče za načrtovanje dejavnosti v tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S skupinami smo izvedli naslednje dejavnosti:

  • Predstavili smo živila, ki sestavljajo krožnik Tradicionalnega slovenskega zajtrka, in njihov izvor.
  • Pozornost smo namenili letošnji osrednji sestavini – kruhu. Ob fotografijah smo si ogledali in spoznavali pot od pšenice do kruha, postopek mletja pšenice pa smo izvedli z električnim ali ročnim mlinčkom.
  • Poskrbeli smo, da so bile naše mize ob pričakovanem zajtrku drugače pogrnjene. Mlajši skupini sta v ta namen posejali pšenico, starejši otroci pa so si izdelali pogrinjke.
  • V četrtek je po vrtcu zadišalo po sveže pečenih hlebcih kruha, katere so pomagali pripraviti otroci. Kruh smo si privoščili ob popoldanski malici, nekaj pa ga je ostalo še za petkov zajtrk.
  • Ob petkovem zajtrku sta se družili Modra in Zelena skupina ter Rumena in Bela skupina. Po zajtrku smo poskrbeli še za zabavno gibanje v okviru obogatitvene dejavnosti Plesne urice. Najmlajši so plesali ob slovenski ljudski pesmi »Ob bistrem potoku je mlin«, starejši otroci pa so urili plesne gibe ob pesmi Romane Kranjčan: »Miška Maška«.

Kako pester je bil naš teden se lahko prepričate v galeriji. Vabljeni k ogledu.

 

Zapisala: vzgojiteljica Katja Perkovič

GALERIJA FOTOGRAFIJ