SIMBIZA GIBA v šolskem letu 2020/2021

VSESLOVENSKA AKCIJA SIMBIOZA GIBA 2021

V mesecu maju je potekala vseslovenska akcija SIMBIOZA GIBA, kateri smo se pridružili vsi oddelki centralnega vrtca Kobanček in podružnična oddelka na Gradišču in Svetem Duhu na Ostrem Vrhu. Potekala je pod sloganom  – ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE – GIBAJMO SKUPAJ, ČETUDI NARAZEN.

Glavni cilji in poslanstvo projekta so združiti mlade in mlade po srcu, seznanjati z novimi in spodbujati k že znanim športno gibalnim aktivnostim, ozaveščati ljudi vseh generacij, zlasti starše otrok k zdravemu načinu življenja in pomembnosti gibanja vseh 365 dni v letu. V teh časih, ko je naše duševno zdravje še posebej na preizkušnji je telesna aktivnost in vzdržljivost še pomembnejša za vse nas, posebno pa za naše otroke.

Zaradi ukrepov povezanih z epidemijo nam je bilo druženje onemogočeno, zato  smo dejavnosti izvajali z otroki v posameznih skupinah, starše, stare starše in druge krajane Selnice pa smo vključili posredno preko elektronskih sporočil, pošte in telefonskih pogovorov. V samem zaključku akcije sta se nam pridružili naši upokojeni sodelavki.

Organizatorji akcije Simbioza giba so nam vsak teden meseca maja zastavljali različne »gibalne izzive« (prehoditi 10 000 korakov, izvesti  sprehod v naravo, izvajati različne plese, nabrati šopek travniškega cvetja, v gozdu prisluhniti različnim zvokom in objeti najljubše drevo). Skupaj smo preverjali različne »mite oziroma resnice« (ali vadba vpliva na naše počutje, ali naše zdravje sestoji iz fizičnega, psihičnega in čustvenega zdravja, kako epidemija vpliva na naše počutje, pomen medsebojnih odnosov). Ponujali so različne »giba navdihe« (tibetanske vaje, vaja pozdrav soncu, osnovni joga položaji ter druge vaje).

Vzgojiteljice in vzgojitelj smo se z otroki odpravile na krajše ali daljše sprehode in izlete po Jabolčni poti, na Janževo goro, v Dolino miru, na Vinski vrh, do čebelnjaka in kozolca na Jabolčni poti. Izvajali smo vadbene ure in gibalne minutke v igralnicah in šolski telovadnici. S plesi, rajalnimi igrami, prepevanjem in različnimi naravnimi oblikami gibanja smo se zabavali v igralnicah, telovadnici in na prostem. Otroci so se preizkusili v spretnostni vožnji s tricikli, skiroji in poganjalci ter raziskovali varne poti do vrtca. Seznanjali smo jih z zdravo prehrano, jih učili prisluhniti prijatelju, ptičjemu petju in zvokom v gozdu. Opazovali smo naravo v vsej njeni lepoti. Otroci na podružnici Gradišče so odšli na pohod do partizanske bolnišnice. V najmlajši skupini sta strokovni delavki skupaj z malčki posneli video z vajami za razgibavanje ob pesmici »Dežek«. Veseli smo bili fotografij, ki so jih posneli starši pri izvajanju aktivnosti z otroki. Tudi člani različnih društev (Društvo upokojencev Selnica ob Dravi in Fala ter Turistično društvo) so se odzvali našemu povabilu in gibali »na daljavo« in po svojih zmožnostih. Za upokojene vzgojiteljice in druge delavke vrtca so otroci narisali risbice, katere smo poslali po pošti.

Veseli in ponosni, da zmoremo vse kar si zadamo, smo h koncu »pripeljali« tudi letošnjo »koronsko« akcijo SIMBIOZA GIBA. Da so otroci pri dejavnostih zares uživali, pa si poglejte v galeriji fotografij.

                                                      Zapisala:  Bernarda Majster,  koordinatorica Simbioze giba