PROJEKT OTROŠTVO PODAJA ROKO MODROSTI V ŠOLSKEM LETU 2022/23

V našem vrtcu je medgeneracijsko sodelovanje že stalna dobra praksa, saj smo v preteklih letih imeli kar nekaj »posvojenih babic«, številne delavnice z dedki in babicami, medgeneracijske športne dogodke in še bi lahko naštevali. Zato nam je bilo sodelovanje v projektu Otroštvo podaja roko modrosti domače, še posebej dragoceno pa je bilo, da se je v projektu povezalo vseh deset skupin centralne enote našega vrtca. Med nas smo povabili upokojene delavke vrtca in šole ter starejše občanke in občane, ki so z nami preživeli nepozabne urice.

Izvedli smo tri skupne dogodke:

  • ogled lutkovne predstave »Miškova kapica«, ki nam jo je v decembru zaigrala upokojena vzgojiteljica Jožica;
  • branje pravljic pred slovenskim kulturnim praznikom v izvedbi šestih upokojenih delavk vrtca – Anice, Jožice, Lojzke, Slavice, Štefke in Vlaste;
  • majski pohod na Janževo goro, kjer smo imeli tudi jogo v naravi, udeležile pa so se ga skupine Pedenjpedi, Sapramiške, Pikapolonice in Sončki ter dve upokojeni delavki vrtca – Anica in Slavica.

Poleg skupnih dejavnosti so v skupinah potekala tudi druga druženja s starejšimi.

V skupini Bibe so bili v novembru na sprehodu po Jabolčni poti z upokojenko Sonjo. V decembru so obiskali go. Dragico in ji voščili za praznike.

Skupino Zvezdice je obiskala upokojena učiteljica Polonca, s katero so spoznavali razna semena, poganjke in zelenjavne sadike. Ogledali so si vrtne pripomočke, sejali kalčke v jajčne lupine, izdelali lastne zelenjavne vrtičke iz papirantih rolic, ki so jih napolnili z zemljo in vanje posejali semena. 

V skupini Ježki so v oktobru obiskali starejši par in nabirali jabolka v njunem sadovnjaku. V decembru so podarjali novoletne voščilnice starejšim občanom. Spomladi so bili na »bralnem šprancirju« po Jabolčni poti z go. Angelco. V vrtcu pa jih je obiskala babica Marija, ki je otrokom predstavila svoj zelenjavni vrt. S seboj je prinesla sadike začimb in jagod. Skupaj so prepoznavali semena, sadike, jih vonjali, tipali, ugibali, kakšne oblike, barve in velikosti so. Ugotovili so, kaj semena potrebujejo za svojo rast, in iz tetrapakov od mleka izdelali svoje vrtičke. 

Skupini Žogice je v maju upokojena vzgojiteljica Štefka prebrala pravljico »Zelo lačna gosenica«. Otroke je naučila pesmico »Gosenica je lezla« in z njimi prepevala ob svoji harmoniki.

Vse štiri skupine 1. starostnega obdobja so v okvriu pustne povorke razveselile starejše mimoidoče s krofi.

Skupina Pedenjpedi je obiskala go. Jano in njene zajčke. V maju, ko so ljudje imeli veliko dela na vrtu, so tudi v vrtcu spoznali vrt in pripomočke, ki jih potrebujemo za vrtnarjenje. Na sprehodu so se ustavili pri gospe Dragici, ki je ravno pričela z delom na vrtu. Zelo je bila vesela, da so se srečali, in jih povabila na njen vrt. Pokazala jim je, katero zelenjavo je že posadila in katero še bo. Pokazala jim je tudi rastlinjak in jim za popotnico dala nekaj redkvic, ki so zrastle na njenem vrtu. V vrtcu so jih umili in jih poskusili. Bile so odlične!

Pri Sapramiškah so se družili z go. Slavico. Jeseni so bili skupaj na Janževi gori, pozimi so jo povabili na čajanko in v marcu na ogled njihove predstave »Najprej je bilo …«. Presenetili so jo na njenem domu z voščili pred prazniki, za njen rojstni dan pa so se posneli in ji voščilo poslali po telefonu. V juniju jih je ga. Slavica povabila na svoj čudoviti vrt, kjer so se sredi Selnice počutili kot na pravih počitnicah. Ga. Slavica je vrt okrasila z baloni, poskrbela pa je še za posebno presenečenje – hranjenje oslov in ovac. Tudi tekli so in uživali v malici, kot da bi bili na pikniku.

Skupina Pikapolonice je v januarju povabila upokojeno vzgojiteljco Anico na ogled njihove predstave »Mojca Pokrajculja«. Ob prvih toplejših pomladnih dneh, ko se začne delo na vrtovih, so se pogovarjali o tem, kaj počnemo na vrtu, kaj sadimo in kaj sejemo, katera orodja potrebujemo itd. Nato so se odpravili do upokojene vzgojiteljice Jožice, ki živi v bližini vrtca. Dobili so se kar na njenem vrtu, kjer je za njih pripravila zgodbo o volkovem zelenjavnem vrtu. Otroci so zgodbo spremljali z navdušenjem in se ob tem res zabavali. Sledil je ogleda vrta in pogovor o vrtnih opravili, pripomočkih ipd. V maju pa so bili na pohodu na Janževo goro z go. Valerijo.

V skupini Sončki so z upokojeno učiteljico Polonco poskrbeli za ptice, ki so jim pripravili hrano in jo skupaj odnesli do ptičje hišice. Go. Polonco so tudi razveselili z voščilnico za 8. marec. Skupaj z upokojeno vzgojiteljico Štefko so prepevali znane pesmice in spoznali novo pesmico – »Pomladna«, avtorja Janeza Bitenca.

Skupina Raziskovalci je stkala vezi z »omo«. Zanjo so nabrali kostanje, povabili so jo na sprehod v gozd in jo večkrat obiskali na njenem domu, kjer so jo razveselili s prepevanjem, ji voščili za rojstni dan in se na koncu poslovili do drugega leta.

Skupino Astronavti je v decembru obiskala upokojena vzgojiteljica Štefka, ki si je ogledala njihovo predstavo »Smrečica za medveda«, nato pa so skupaj z njo plesali ob glasbi in se družili. V aprilu so obiskali go. Šteger na njenem domu in otroci so se ji zahvalili za podarjeno volno.

 

Zbrala in uredila: Ladislava Milošević

GALERIJA FOTOGRAFIJ

sdr