Novička Duh – VTISI PRVIH SEPTEMBERSKIH DNI

Z lepimi željami smo spustili balone.

Obiskala nas je frizerka Sonja. Z zanimanjem smo ji prisluhnili, se pogovarjali in radovedno opazovali njeno delo. Kasneje smo se igrali igro vlog.

Uredili smo igrišče in okolico, posadili ciklame, jelko in smrečico.

Opazovali smo delo bagra in poklepetali z upravljalcem delovnega stroja.

V SREDINO SEPTEMBRA SMO ZAKORAKALI V SKLOPU LIKOVNEGA NATEČAJA: “OJ, lepo je RES na DEŽELI”

Zato smo se z veseljem odzvali povabilu starih staršev z domačije Pušnik-Sivec na žetev ajde. Tja smo se odpravili peš. Lepo so nas sprejeli, pogostili z domačim sokom in nam pokazali njivo, kjer raste ajda.

Seznanili so nas o koristnosti in uporabi ajde. Pomembna je za kmeta in čebelarja. Je prehranska rastlina in ugodno vpliva na njivske površine. V splošni rabi so predvsem semena, iz katerih pridobivamo ajdovo kašo z luščenjem in ajdovo moko z mletjem. Celotna cvetoča zel, ko jo posušimo, je uporabna za pripravo čaja, saj je ajda poznana tudi kot zdravilna rastlina. Ko je bila potešena naša vedoželjnost, smo se lotili dela.

Pomagali smo pri žetvi ajde, naredili snope in pobirali semena.

Po prijetno napornem delu smo se okrepčali z ajdovimi žganci ter posladkali z ajdovimi palačinkami in ajdovo rolado.

Vrnili smo se z novimi izkušnjami in polni prečudovitih vtisov.

Kot nekoč smo vtise s perjem in tušem prenesli na papir. Nastala so likovna dela, ki smo jih poslali na natečaj.

Staršem smo na roditeljskem sestanku pripravili presenečenje, poslikali smo lončke in jih napolnili s posušeno ajdo za čaj.

Veselimo se že obiska Virtičevega mlina in kmetije Jarc, kjer nam bodo pokazali, kako nastane ajdova moka in se speče ajdov kruh. S katerim bomo razvajali brbončice na slovenskem tradicionalnem zajtrku.

 

Zapisali: strokovni delavki Neva in Irena