Novička – Obisk študentke Maše s psom vodnikom

Maša Pupaher je študentka psihologije, ki je okviru redne študijske prakse prišla na našo šolo k šolski psihologinji Katji Repolusk (13. 10.-24. 10. 2021). Sama je našo šolo obiskovala kot učenka, zato ji je bil prihod na našo šolo še toliko lepši. Maša je imela ob sebi psa vodnika in je z njim obiskala vse razrede v šoli ter skupine vrtca od 3. leta naprej. Otrokom in učencem je predstavila, zakaj ima psa in kako ji on pomaga pri njenem vsakodnevnem funkcioniranju. Psu je ime Sky, star je 3 leta in je z njo že 1 leto in pol. Pes vodnik ima posebno ovratnico, kar pomeni, da je takrat v službi. Kadar sname ovratnico, pa je navaden pes, ki se rad tudi igra. Pes vodnik lahko gre z Mašo vsepovsod – na vlak, na avtobus, v trgovino, v knjižnico ipd. Kadar s psom prideta do ovire, potem mora Maša s palico preveriti, zakaj se je ustavil. Belo palico ima zmeraj zraven, saj ji je v pomoč pri orientaciji.

Otroci in učenci so Mašo veliko spraševali, saj si ogromno stvari niso znali predstavljati. Največkrat so jo vprašali, kako si izbere oblačila, kako pomije posodo in kako si kaj skuha. Zanimalo jih je tudi, če lahko vozi avto. Maša je ob zaključku povedala, da jo je najbolj presenetilo vprašanje, koga bi najraje videla, če bi lahko. Povedala je, da je tega ni vprašal še nihče do zdaj.

Maša je v zadnjih 14 dneh v našo šolo prinesla ogromno dobre volje in sproščenosti. Odgovorila nam je na vsako vprašanje in nas v pogovoru popeljala v njen svet. Hvaležni in veseli smo, da je prišla k nam, saj smo z njeno prisotnostjo sedaj tudi mi bogatejši.

Maši želimo vse dobro na njeni nadaljnji študijski ter kasneje tudi poklicni poti. Veseli in hvaležni smo, da so se naše poti srečale.

 

Vsi otroci, učenci in strokovni delavci OŠ Selnica ob Dravi

GALERIJA FOTOGRAFIJ