NOVIČKA – LUTKOVNA PREDSTAVA: TRIJE METULJI

V sklopu Zelenega tedna smo v petek, 22. 4. 2022, otroci in vzgojiteljici iz skupine Sapramiške uprizorili dramatizacijo po zgodbi z naslovom Trije metulji. Dramatizacijo so si ogledali otroci vseh skupin 1. starostnega obdobja.

Otroci iz skupine Sapramiške so se na igro pripravljali tri dni. V torek smo prebrali zgodbo, ki je bila otrokom zelo všeč, in se o njej pogovorili. Dogovorili smo se, da bomo zgodbo poskusili naslednji dan zaigrati. Pripravili smo tudi rekvizite. V sredo so si otroci sami izbrali vloge in barve. Klara in Bine sta se odločila, da bosta igrala vlogi metuljev, Klara rdečega in Bine belega. Jakob si je izbral, da bo igral vlogo vremena. Ostali otroci so se odločili, da bodo rožice. Pia in Tomaž sta izbrala rumeni rožici. Neža, Mai in Anže so izbrali rdeče rožice. Nuša, Jaka in Zala so izbrali bele rožice. Nato smo oblekli metuljem krila, otrokom razdelili rožice in vremenske rekvizite ter določili mesto rožic, vremena in hiše metuljev v igralnici. Vzgojiteljica Petra sem igrala vlogo rumenega metulja, pomočnica vzgojiteljice Mateja pa je igrala vlogo pripovedovalke in skrbela za glasbo v ozadju. Dramatizacijo smo odigrali enkrat in v igri smo vsi skupaj zelo uživali in se nasmejali. Ni nam bilo treba ponavljati, saj so otroci pravi umetniki in so že v prvem poskusu naredili vse, kot smo se dogovorili in si zamislili. Resnično so vsi sodelovali in uživali v igri, tako da nismo imeli nobenih težav.

Naslednji dan je bil četrtek in imeli smo hospitacijo z obiskom gospe ravnateljice in njene pomočnice. Rdeča nit je bila zgodba Trije metulji, tri barve in razvrščanje metuljev po barvah. Tokrat so otroci za motivacijo v dejavnost ponovno slišali in videli zgodbo Trije metulji, vendar v drugačni obliki — kot krajšo lutkovno predstavo. Tako so ponovno podoživeli vsebino, ki so jo že poznali.

Dogovorili smo se, da bodo v petek oblekli tudi majčke v barvah svojih vlog.

Naslednji dan, v petek, so otroci zgodbo že zelo dobro poznali. Veselili so se nastopa. Zjutraj so vsi prišli v vrtec oblečeni v majčkah takšnih barv, kot smo se dogovorili. Hvala staršem. Nastop so otroci izvedli odlično, brez kakršnihkoli zapletov. V igri smo vsi zelo uživali, tako mi, ki smo nastopali, kot tudi otroci in vzgojiteljice, ki so nas gledali.

 

Zapisala: vzgojiteljica Petra Badoko