Nagrada za likovni natečaj »MOJ BANKOVEC ZA 15 EVROV«

LIKOVNI NATEČAJ »MOJ BANKOVEC ZA 15 EVROV«

Meseca aprila 2022 je Banka Slovenije razpisala likovni natečaj. Ker je bila vsebina in ideja natečaja zanimiva, sva mentorja – vzgojitelja Petra Vogme Lukič in Aleksander Tertinek – skupino prijavila na natečaj. Sodelovala je celotna skupina Sončki, torej 17 otrok.

Da bi sploh lahko začela z likovno dejavnostjo, sva morala otrokom najprej predstaviti banko. Spoznali smo poklice ljudi, ki delajo na banki, ter samo dejavnost banke. Tako kot vsi so tudi otroci ob besedi banka pomislili na denar. Z denarjem se je pričela prva dejavnost. Otrokom smo natisnili denar, ga plastificirali. Izdelala sva tudi bančne kartice. Spoznali smo valuto, ki jo uporabljamo v Slovenji, v Evropi. Spoznali smo vrednosti bankovcev in kovancev. Ugotovili, da cel svet nima enake plačilne valute. Otroci so skozi igro spoznavali banko, denar in vse, kar je povezano z njo.

Ko smo tako dodobra spoznali dejavnost banke, smo prešli na samo likovno dejavnost. Ustvarjali smo predvsem s tehniko risanja. Risali smo na povoščen papir, na risalne liste, pri tem pa uporabili voščenke, barvice, flomastre. Vsak otrok je po svoji predstavi ustvarili bankovec za 15 evrov. Nastala je prava paleta njihovih bankovcev, ki so upodabljali naravo, družino, igrače …

V mesecu oktobru smo prejeli obvestilo, da smo zmagovalci natečaja  v kategoriji vrtci. Banka Slovenije nas je povabila v Ljubljano na svečano podelitev priznanj, razstavo in ogled Muzeja Banke Slovenije.

Ravnateljica je omogočila vsem otrokom lanske skupine Sončki obisk Ljubljane z avtobusom. Nekaj otrok lanske skupine že obiskuje prvi razred, nekaj pa jih je ostalo v vrtcu. Vsi smo se podali na pot, polno smeha in zabave.

V Ljubljani nas je sprejel guverner banke g. Vasle Boštjan, mentorjema je predal plaketo in se zahvalil vsem za sodelovanje. Otroci so bili deležni pogostitve. Skupaj smo si ogledali Muzej Banke Slovenije, kjer smo spoznali valute na našem ozemlju skozi čas. Ogledali smo si kovance, ki so izdani ob posebnih priložnostih, hranilnike skozi čas, bankovce itd.

Pot domov je bila zaznamovana z malico in odličnim vzdušjem na avtobusu. Polni prijetnih vtisov smo se vrnili domov.

Zapisala: vzgojitelja Petra Vogme Lukič in Aleksander Tertinek

GALERIJA FOTOGRAFIJ