MUZEJ – 1. delavnica

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR – MESTO OB VODI, 19. 10. 2023

V četrtek, 19. 10. 2023, smo se z otroki iz skupin 4–6 let starih otrok in s starejšimi otroki iz enote Sv. Duh na Ostrem vrhu z avtobusom odpeljali v Maribor. Pri Fotografskem muzeju Maribor smo se dobili z vodiči, ki so nas lepo sprejeli, nas razdelili v skupine, in že smo odšli raziskovat.

Ogledali smo si majhne ulice, skozi katere smo se sprehodili, in izvedeli, da so v starih časih smeti metali kar nanje, vse skupaj pa se je iztekalo v reko Dravo, ki je bila v tistih časih zelo onesnažena.

Sprehodili smo se do Lenta in se poučili, da izvira iz nemške besede, ki pomeni prostor za pristajanje. Lent je bilo pomembno pristanišče, kjer je pristajalo ogromno splavov. Na fotografiji smo si ogledali, kako so izgledali splavi in iz česa so bili narejeni. Prav tako nam je bilo zanimivo prisluhniti zgodbi o Povodnem možu, za katerega so včasih verjeli, da živi v vodi. Predstavljali so si, da ustvarja vrtince, in ljudje so mu metali kovance, da bi se obvarovali pred njim.

V bližini mostu smo se ustavili pri Stari trti, ki so jo otroci takoj prepoznali. Izvedeli smo, da je to najstarejša trta na celem svetu, stara 450 let, in prisluhnili zanimivi zgodbi o tem, kako je trto, ki se je med vojno posušila, rešila gospa, ki jo je zalivala s kavnimi usedlinami.

Sprehodili smo se po novi brvi, ki povezuje nabrežji Lent in Tabor, in izvedeli, da so jo zgradili na mestu, kjer je stal prvi most čez reko Dravo. Prešteli smo še ostale mostove, ki smo jih videli.

Pot nas je vodila do galerije Društva likovnih umetnikov Maribor, od koder smo videli Židovski stolp, in tam smo se seznanili z zgodbo o pogumnem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred obleganjem Turkov. Prijetno je bilo malo posedeti na klopi, ki obkroža drevo sredi Židovskega trga.

Seveda smo se ustavili na Glavnem trgu, kjer smo takoj opazili velik spomenik. Izvedeli smo, da je to Kužno znamenje, ki so ga postavili v spomin na čase, ko je razsajala težka bolezen kuga. Tudi na tem mestu smo z zanimanjem prisluhnili zgodbi, in sicer o pekovki, ki je med kugo ostala zdrava, saj je denar od kupcev sprejemala le iz lončka, v katerega je nalila kis.

Ob vsem tem smo opazili še druge zanimivosti, npr. veliko sončno uro, in ugotovili, da je točna. Otroke je posebej pritegnil vodomet na Glavnem trgu. Na hitro smo si lahko ogledali tudi muzejsko zbirko kamer in fotografskih aparatov, ki je razstavljena v Fotografskem muzeju Maribor.

Polni novih vtisov smo se vrnili v Selnico.

Zapisali: vzgojiteljica Urška Mlakar in Ladislava Milošević

GALERIJA FOTOGRAFIJ