MUZEJ – 1. DELAVNICA (4–6 LET)

27. 10. 2022 smo imeli v sklopu Muzeja NO Maribor 1. delavnico.

Udeležili so se je otroci stari 4-6 let.

Tokrat smo se razdelili v dve skupini.

1. skupina je imela delavnico Temnica je špica (Fotografski muzej): Pikapolonice in Astronavti.

2. skupina je imela delavnico Promenada, cilinder in parazol (Muzej NO Maribor): Raziskovalci, Sončki in otroci iz enote Duh.

Zapis dejavnosti je v nadaljevanju.

 

FOTOGRAFSKI MUZEJ, 27. 10. 2022

V četrtek, 27. 10. 2022, smo se skupaj s prijatelji iz skupine Raziskovalci z avtobusom odpeljali v Maribor. Otroško veselje in njihov nasmeh nam je pričal o tem, da so nepopisno uživali. Avtobus nas je odložil pri stadionu Ljudski vrt, kjer smo se s prijatelji ločili in pot nadaljevali sami. Ker smo imeli še nekaj minut časa, smo si ogledali kužno znamenje, kar je zelo pritegnilo otroško pozornost. Pred njim smo naredili tudi fotografijo. Ob 9.00 smo se odpravili do Fotografskega muzeja Maribor. Sprejel nas je gospod Uroš, skupaj smo se posedli na blazine in mu prisluhnili. Spoznali smo razliko med slikarjem, fotografom, slikanjem in fotografiranjem. G. Uroš nam je povedal vse o  nastanku prvega fotoaparata, prvi fotografiji, in nekaj smo se naučili o lečah. Naredili smo tudi fotografijo, kakršno so izdelovali nekoč pred davnimi časi. S posebnim premazom smo premazali bel papir in nanj položili različne predmete, ki smo jih izpostavili sončni svetlobi. Čez nekaj časa smo predmete odstranili, na papirju pa so ostale sledi v obliki predmetov. Na koncu si je vsak izmed otrok izdelal preprosto kamero (camera obscura). Polni novih vtisov smo se vrnili v Selnico.

Zapisala vzgojiteljica Urška Mlakar

 

MUZEJ NO MARIBOR, 27. 10. 2022

Danes, 27. 10. 2022, smo se udeležili delavnice Promenada, cilinder in parazol, na kateri smo se sprehodili po promenadi mestnega parka kot gospe in gospodje iz starih časov. Spoznali smo, zakaj so gospodje nosili cilindre in čemu sta služila senčnik in pahljača. Poskušali smo se uglajeno in počasi sprehoditi do paviljona, kjer so nekoč igrali muzikanti. Naša delavnica se je nadaljevala po prostoru parka – z igro, kjer so otroci s palico lovili kotaleči se obroč in s podiranjem kamnitega stolpa. Čas je hitro zdrvel in že nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v naš vrtec.

Zapisala vzgojiteljica Simona Stajan

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ