ETM – Prometne igre

Evropskemu tednu mobilnosti so se pridružile tudi vse skupine 1. starostnega obdobja. Le-ta se je začel v petek, 16. 9. 2022,  v sklopu katerega so v dopoldanskem času izvedli različne zanimive igre in dejavnosti na temo PROMET.

Skupini Žogice in Ježki sta poskrbeli za prave ceste, polne ovinkov in preprek, otroci pa so jih preizkušali premagati z vožnjo različnih prometnih sredstev. A najboljši del je šele sledil, saj so se kasneje lahko preizkusili še v vožnji z domišljijskimi avtomobili.

Zabave pa ni manjkalo tudi v najmlajših – jasličnih –  skupinah, saj sta se skupini Bibe in Zvezdice preizkusili v vožnji s pogajalci in za cesto izkoristili kar prostoren hodnik in igralnici.

Otroci so nadvse uživali ob dogajanju v prometnem dnevu, vsi pa že nestrpno pričakujejo dejavnosti, ki jih še čakajo.

 

Otroci in vzgojiteljice v skupinah Sapramiške in Pedenjpedi so petkovo dopoldne preživeli aktivno in družabno, saj so obe igralnici spremenili v poligon.

Za uvod so se ogreli z igro »Semafor«, ki je imela 3 povelja, za vsako pa okrogel znak, ki je predstavljal luč na semaforju:

  • rdeča: »Sedi!«
  • rumena: »Ustavi se in poglej na levo in na desno!«
  • zelena: »Hodi!«

Ob igri so morali biti pozorni, katero »luč« bo pokazala vzgojiteljica, obenem pa so se dobro razgibali in tudi zabavali.

Nato so se razdelili v 3 mešane skupine in se lotili gibalnih nalog po postajah na temo prometa. Vsaka izmed 5 postaj je bila opremljena s prometnim znakom:

  • prometni znak za prehod za pešce je pomenil, da morajo otroci prehoditi lestev na tleh in pri tem paziti, da prestopijo prečke na njej;
  • prometni znak za pešpot je označeval postajo, na kateri so se otroci trudili prehoditi pot, označeno z barvnimi »nogicami«;
  • prometni znak za tunel je pomenil, da se je potrebno splaziti pod mizama, ki sta bili nameščeni na prehodu med igralnicama;
  • prometni znak za obvezno smer je označeval začetek »cik-cak« ceste, ki so jo otroci prevozili z avtomobilčki;
  • prometni znak za nevaren cestni zavoj pa je naročal, da je potrebno prehoditi in ohraniti ravnotežje na debeli vrvi, ki je bila zelo vijugasta.

Otroci so se po najboljših močeh trudili, da so naloge izvedli čim bolj natančno, in ob tem urili svoje gibalne spretnosti, hkrati pa so pridobivali znanje o prometu.

Za zaključek so se ponovno zbrali in skupaj zaplesali ob pesmi Romane Kranjčan »Avto«. Bilo je tako super, da so jo na željo otrok zaplesali dvakrat.

 

V petek so v skupinah vrtca v šoli (Pikapolonice, Raziskovalci, Sončki in Astronavti) zaradi dežja dejavnosti, ki so bile načrtovane v okviru vsebin Evropskega tedna mobilnosti, prestavili v igralnice. V vsaki igralnici so otroci raziskovali in ustvarjali na določeno temo.

V igralnici skupine Pikapolonice so raziskovali promet na vodi, v igralnici skupine Raziskovalci promet v zraku, v igralnici skupine Sončki so ustvarjali plakat na temo cestnih pravil in prometa, v igralnici skupine Astronavti pa so iskali rešitve, kako prispevati k bolj čistemu planetu, oziroma katera prevozna sredstva izbrati, da bodo našemu planetu prijaznejša.

Tako so otroci prehajali iz igralnice v igralnico, pogledali, kaj so prijatelji že ustvarili, in nadgradili plakat ter dodali svoje ideje.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ