December 2022: Ure pravljic v Hramu kulture

DECEMBRSKE URE PRAVLJIC V KNJIŽNICI SELNICA OB DRAVI

V četrtek, 8. decembra, ob 9. uri se je skupina Pikapolonice odpravila do knjižnice v Hramu kulture Arnolda Tovornika. Ob 10. uri je knjižnico obiskala tudi skupina Sončki.

Po stopnicah so se povzpeli do prvega nadstropja, kjer je knjižnica. Pričakal jih je gospod knjižničar, ki jih je povabil na sedežno garnituro, ki stoji v osrednjem delu knjižnice. Prijazno jih je pozdravil in ogovoril in že so prisluhnili pravljici Zid sredi knjige, pisatelja Jona Ageeja. Zgodba govori o malem vitezu, ki se na svoji strani zidu počuti varnega. Prepričan pa je, da zid ščiti njegovo stran knjige pred nasprotno stranjo, ki se mu zdi nevarna. Na koncu se izkaže, da se je o tem motil. Ko so se pogovorili o slikanici, so prisluhnili naslednji knjigi – To ni moj klobuk, pisatelja Jona Klassna. Zgodba govori o malem ribjem tatu, ki je ukradel veliki ribi klobuk. Nato se je v upanju, da ga velika riba ne bo našla, skril v travo. A vendar ga velika riba najde in dobi svoj klobuk nazaj. Tretja knjiga – Velika skrivnost, pisatelja Érica Battuta – govori o majhni miški, ki najde slastno jabolko in ga zakoplje v zemljo. Sklene, da bo to njena skrivnost, ki je ne bo delila niti z najboljšimi prijatelji. A ker iz jabolka zraste drevo, vse živali zvedo, kaj je bila miškina skrivnost. Zadnja zgodba, ki so ji prisluhnili, je vsem že dobro poznana Zelo lačna gosenica, pisatelja Erica Carleja. Otrokom je bila najbolj pri srcu in se jim je vtisnila v spomin, saj so o njej pripovedovali vse do kosila.

Skupini Pedenjpedi in Sapramiške sta imeli pravljični uri v knjižnici v torek, 13. decembra.

Sprejela jih je prijazna knjižničarka – pravljičarka. Z otroki se je malo pogovorila o knjižnici in knjigah, nato pa so skupaj prebrali slikanico Pritisni tukaj, avtorja Harvéja Tulleta. Otroci so soustvarjali pripoved, saj so zavzeto pritiskali na pike, obračali ali stresali knjigo in se vedno znova začudili, kaj je ob tem nastalo. Tako so igraje šteli in utrjevali barve, knjižničarko in vzgojiteljice pa so presenečali s svojimi domiselnimi izjavami, kaj vse so si predstavljali ob podobah iz pik. Naslednja knjiga, s katero so se otroci srečali, je bila slikanica Mali modri in mali rumeni, ki jo je ustvaril oblikovalec in likovni ustvarjalec Leo Lionni. Zgodbo, ki jo pripoveduje v minimalističnem slogu, si lahko vsakdo predstavlja po svoje. Čeprav so jo naši triletniki razumeli predvsem na dobesedni ravni, jih je nagovorila s svojo izvirnostjo, pri čemer je imelo pomembno vlogo tudi knjižničarkino interpretativno branje. Po branju so si otroci še sami ogledovali zanimive slikanice, ki jih je zanje pripravila knjižničarka.

Skupini Raziskovalci in Astronavti sta imeli uri pravljic v četrtek, 15. decembra.

Pravljičarka jim je takoj ob prihodu zastavila nekaj ugank. Otroci so uganke brez težav rešili. Nato jim je povedala, da ima zanje pripravljene tri zgodbice: Sitnobe sitne (napisala in ilustrirala Ciara Flood), Lahko noč za medveda (napisala Bonny Becker, ilustrirala Kady MacDonald Denton)  in Zimska pesem (napisala in ilustrirala Suzanne Barton). Vse tri zgodbice so pripovedovale o medvedkih in njihovih različnih prigodah. Otroci so jim z navdušenjem prisluhnili. Za konec so si ogledali knjige po lastni izbiri in se tudi igrali s kockami.

Zbrala in uredila: Ladislava Milošević

GALERIJA FOTOGRAFIJ