3. PREDSTAVA v 2. st. obd.: Maškarada

Predstava Maškarada

Otroci skupine Pedenjpedi so si že ogledali dve predstavi v izvedbi otrok starejših skupin. Navdušili sta jih in spodbudili k odločitvi, da tudi sami nastopijo pred ostalimi otroci. Vzgojiteljici sva jim predstavili izmišljeno zgodbo o deklici Tinki in takoj so jo sprejeli za svojo. Skupaj smo izbrali ime  predstave – Maškarada. Pripravili smo kostume, izdelali vabila. Predstavo smo izvedli dan pred pustom v mali telovadnici.

Maškarada se je začela ob sceni s pisanimi in poslikanimi škatlami, pred vsemi otroci iz drugega starostnega obdobja. Tinka (deklica Klara) ni vedela, v kaj bi se našemila. Spomni se, da je na podstrešju veliko škatel s pustnimi oblačili. Dogodivščina se začne, ko pride na podstrešje. Tinka zapleše med škatlami na podstrešju. Pripleše do prve, v njej zagleda kapo žabe, si jo nadene in reče, da bo mogoče žaba. Otroci, našemljeni v žabe, skupaj z deklico odplešejo ples Tri majne žabice. Po končanem plesu Tinka pove, da ne želi biti žaba. Gre do naslednjih škatel, kjer so kostumi za muhe, čebele in zajce. Muhe se zavrtijo ob glasbi Šmentana muha, čebelice zaplešejo na pesem Čebela, zajci pa ob pesmi Zajček al se ne bojiš. Tinka vse kostume zavrne. Čaka jo samo še ena škatla – z oblačili za princeso. Obleče svetlikajočo se haljo, si nadene krono in se razveseli. Ja, princeska bo! Vse pustne šeme povabi na skupni ples Maškarada.

Nastopajoči so poželi aplavz po vsakem plesnem prizoru. Otroke so očarali s plesom. Prav vsak je plesal na svoj izrazen način, ki se je otrokom prikupil in ogrel srca otrok kot tudi vseh strokovnih delavcev. Na koncu predstave smo gledalce povabili na skupen ples Maškarada, ki smo ga zaplesali tudi na pustni dan.

Zapisala: vzgojiteljica Vesna Kocjan

GALERIJA FOTOGRAFIJ