1. PREDSTAVA V LGM: Ferdo, veliki ptič

LUTKOVNI ABONMA – OGLED PREDSTAVE FERDO, VELIKI PTIČ

Otroci iz skupin drugega starostnega obdobja in enote Sv. Duh na Ostrem vrhu z vzgojitelji in spremljevalkami smo si 17. in 18. novembra ogledali našo 1. abonmajsko predstavo v Lutkovnem gledališču Maribor. V Maribor smo se odpeljali v dveh dnevih, saj se predstava odvija na malem odru, ki v dvorano prejme manjše število gledalcev. Tako so v četrtek zasedle dvonadstropni avtobus skupine Sapramiške, Pedenjpedi, Pikapolonice in Sv. Duh na Ostrem vrhu, v petek pa ostale tri skupine: Sončki, Raziskovalci in Astronavti. Seveda je bila vožnja v Maribor in nazaj doživetje zase, še posebej za otroke, ki so se prvič peljali z avtobusom. Prav tako nas je prevzel krajši sprehod po starih mestnih ulicah, lepo urejena okolica in veličastna zgradba Lutkovnega gledališča Maribor.

Predstava Ferdo, veliki ptič je nastala po istoimenski slikanici avtorice Andreje Peklar, katere posebnost je, da pripoveduje zgodbo brez besedila. V nekaterih skupinah smo si slikanico pred predstavo ogledali in otroci so razmišljali, o čem pripoveduje. Sporočilo zgodbe je univerzalno in nagovarja tako najmlajše bralce kot starejše otroke in odrasle. To je zgodba o velikodušnosti, dobroti, pripravljenosti pomagati … in o drugačnosti, saj je Ferdo poseben ptič in je dragocen prav zaradi svoje drugačnosti. Spodbudi nas tudi k razmisleku o nehvaležnosti, nerganju, pritoževanju, nestrpnosti …

Odrska uprizoritev je zvesta zgodbi, obenem pa je originalna, saj namesto besedila vpelje pripovedovalko, ki se pred očmi gledalcev prelevi v ptiča Ferda. Ker je Ferdo res velik ptič, so ostale živobarvne lutke zelo majhne. Tako majhne so, da si jih lahko Ferdo zatakne za pas in otrokom iz vrtca, ki prav tako nastopajo v predstavi, omogoči navdušujočo dogodivščino, saj z njimi poleti nad mestom. Pripovedovalka, lutkarica in ptič Ferdo so vloge, ki jih mojstrsko obvladuje ena sama igralka, Vesna Vončina, ki nas je vse navdušila. Dinamično dogajanje na odru spremlja glasba, ki se zliva z zgodbo in ji dodaja prav poseben čar.

Predstave v Lutkovnem gledališču Maribor so vselej vrhunsko umetniško doživetje in veselimo se tudi preostalih dveh.

Zapisala: vzgojiteljica Ladislava Milošević

GALERIJA FOTOGRAFIJ