V petek, 15. 11. 2024 smo tudi v našem vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan se je glasil »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
V tednu slovenske hrane (11. – 15. 11.) smo veliko časa posvetili spoznavanju zdrave prehrane. Še posebej smo se osredotočili na sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka – kruh, maslo, med, mleko in jabolka.
V ponedeljek smo vzgojiteljice pripravile zanimive dejavnosti za otroke. V vsaki igralnici so otroci spoznali eno sestavino:
- v igralnici 05 so otroci spoznavali vrste moke in sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo kruha.
- V igralnici 06 so se otroci preizkusili v kvizu na temo vseh sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
- V igralnici 07 so si otroci ogledali kratek videoposnetek o molži krave in se tudi sami preizkusili v molži s pomočjo plastične rokavice in naslikane krave. Pogovarjali so se o mleku in hrani, ki jo mleko vsebuje ter izdelali plakat.
- V igralnici 08 so si ogledali videoposnetek in zaplesali na ples o čebelah.
- V igralnici 09 jih je čakala degustacija treh različnih vrst masla – navadnega, zeliščnega in arašidovega.
- V igralnici 10 so si otroci privoščili jabolčni sok, ki so ga sami naredili.
V petek smo imeli zajtrk skupaj s prijatelji iz sosednje skupine. Srebrna skupina skupaj z Zlato, Oranžna skupina skupaj z Rjavo, ter Turkizna skupina skupaj z Belo. Pri zajtrku smo imeli pogrinjke, ki so jih otroci sami izdelali v tem tednu.
Otroci iz Turkizne in Bele skupine so skupaj uživali v slastnem zajtrku, vrček v obliki kravice pa jim je bil tako všeč, da so popili čisto vse mleko. Dodobra okrepčani so si ogledali risanko Čebelica Maja – Čebelji ples in se tudi sami naučili ter skupaj zaplesali svoj čebelji ples. Za konec so se podali na pot do šolskega čebelnjaka, v katerem so čebele pridelale izvrsten med, ki smo ga imeli za zajtrk, sedaj pa že počivajo.
Srebrno in Zlato skupino je presenetil obisk dveh čebelarjev, ki sta nas naučila veliko novega o čebelicah. Z veseljem sta odgovarjala na vsa naša vprašanja.
Zapisala Tanja Lepej