VRTEC V NARAVI

Od 19. do 21. 4. 2023 so se predšolski otroci skupaj s spremljevalci odpravili v vrtec v naravi na dom Škorpijon (Sv. Duh na Ostrem vrhu).

 

1. DAN

V sredo, 19. 4. 2023, so otroci normalno prispeli zjutraj v vrtec, s seboj so imeli potovalke. Sledili so zajtrk, igra in malica, nato pa nas je avtobus odpeljal na dom Škorpijon, kjer so nas že čakale pripravljene sobe. Zelo hitro smo na domu postali »domači«. Uredili smo si sobe in sledila je igra do kosila. Kuharice so se čudile, kako so naši otroci ješči.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, odhod)

Po kosilu smo veliko časa preživeli v gozdu, saj so za nas pripravili različne dejavnosti. Razdelili smo se v dve skupini. Ena skupina je odšla z vodnikom Vindijem. Izvedeli smo veliko o tamkajšnjih živalih, o načinih prehranjevanja, kako lahko odrasli živalim pomagamo ipd. Veliko smo se naučili tudi o drevesih in drevesnih vrstah ter plodovih. Druga skupina je imela čas za ustvarjanje škratove dežele in domiselne igre v gozdu. Skupini sta se po dobri uri zamenjali. Zunaj smo bili vse do večerje.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, popoldan)

Po večerji (carski praženec in kompot) je zaradi dežja odpadel taborni ogenj. Hitro smo našli novo rešitev in se zbrali v učilnici, kjer smo prepevali ob kitari, se igrali šaljive igre in si ogledali domske živali v terarijih. Sledilo je tuširanje, prebiranje pravljic in spanje.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (1.dan, večer)

2. DAN

V četrtek, 20. 4. 2023, so se otroci s svojimi spremljevalci takoj po zajtrku odpravili na igrišče, od koder so se skupaj podali do potoka. Pri potoku smo se ponovno razdelili v dve skupini. Ena skupina je raziskovala potok in živali v potoku. Našli smo kar nekaj živali (postranica, pijavka, enodnevnica, mladoletnica …) ter se naučili, da je voda zanje zelo pomembna za preživetje. Naučili smo se, kako zajamemo vodo iz potoka, kako »ulovimo« žival, kaj je ob potoku dovoljeno in kaj ne. Druga skupina se je sprehodila do travnika ob robu gozda. Tam smo iskali primerne barve v gozdnem okolju, ki smo jih polagali na predlogo. Tekli smo po travniku navzgor in navzdol. Naredili smo škrata in naravnega materiala ipd. Nato smo se skupaj podali do doma Škorpijon, saj smo imeli kosilo nekoliko hitreje.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, dopoldan)

Danes je CŠOD Škorpijon praznoval 30 let. Otroci so sodelovali v programu, kjer so blesteli, in si zaslužili vsak kos torte.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, nastop)

Po kosilu smo ponovno veliko časa preživeli v gozdu, saj so za nas pripravili lov za zakladom. Na lov smo se podali v petih skupinah. Žal ni šlo čisto vse po načrtih, zato smo našli večino škratov različnih barv, žal pa ne vseh. Na koncu smo si vseeno prislužili ključ in našli zaklad (bil je zelo sladek). Sledil je skupen sprehod v bližnji gozd, kjer smo spoznali osnove preživetja. Vsaka skupina (po sobah) si je naredila svoj bivak, nato pa smo izvedeli, kako si lahko v gozdu naredimo ogenj, ki nas greje. Spoznali smo tudi, kako ogenj pogasimo, da ne pride do škode (požara). Zunaj smo ostali skoraj do večerje.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, popoldan)

Po večerji naj bi se podali na daljši večerni pohod. Ker so bili otroci skoraj ves dan na svežem zraku, smo prosili, če lahko raje izvedemo taborni ogenj, ki nam je prejšnji dan odpadel zaradi dežja. Seveda ni bilo nobenega problema. Kljub napornemu dnevu je bilo po večerji še dovolj energije za peko »twisterjev«.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (2.dan, večer)

3. DAN

V petek, 21. 4. 2023, so otroci komaj čakali, da so se po zajtrku podali na kmetijo. Že pred zajtrkom smo vse spakirali in pospravili sobe. Na kmetiji so otroci božali konje, jih česali, crkljali, se z njimi pogovarjali … Sledilo je jahanje konjev in igra na travniku (hranjenje pujsa, igra z naravnim materialom, iskanje različnih rož ipd.).

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, jahanje konjev)

Nato je sledila malica in delitev v dve skupini. Ena skupina se je preizkusila v streljanju z loki, druga pa je imela prosto igro na igrišču. Po določenem času sta se skupini zamenjali. Tokrat nam je ponovno malo ponagajal dež, ravno takrat, ko je prva skupina končala streljanje z loki. Kljub dežju smo ponovno našli rešitev in odšli z drugo skupino v skedenj, kjer so lahko otroci prav tako streljali z loki. Ostali pa so se umaknili v jedilnico in si takoj našli igre za krajšanje časa.

GALERIJA FOTOGRAFIJ (3.dan, streljanje z loki)

Čas do kosila je zelo hitro minil. Po kosilu je sledila podelitev priznanj, skupna fotografija in žal odhod domov.

 

Kar nekaj otrok je povedalo, da bi še kak dan ostali. Čeprav so se otroci staršev zelo razveselili, so bili vse tri dni zelo pogumni in nihče ni jokal ali imel domotožja.

Tudi spremljevalci smo bili veseli, da so bili otroci tako pogumni, zelo so se trudili pri upoštevanju pravil in navodil ter pokazali veliko mero samostojnosti.