TEDEN OTROKA, 1. starostno obdobje

Letošnji Teden otroka je v vrtcu potekal med 2. in 6. 10. 2023. Slogan se je glasil: »Zakaji in zatoji radovednosti«. Strokovne delavke smo za vsak dan tega tedna načrtovale nekoliko manj vsakdanje dejavnosti.

V ponedeljek, 2. 10., smo po skupinah pripravili škatle presenečenja, s pomočjo katerih so se otroci osredotočali na posamezna čutila. V igralnici Modre skupine so jih pričakale škatle z vonji cimeta, klinčkov, gela za tuširanje in popra. V igralnici Zelene skupine so se otroci osredotočali na tip. Razmišljali smo, kaj je gladko, hrapavo in mehko. Najdlje smo se zadržali v igralnici Rumene skupine, kjer nas je pričakalo veliko okusov. Razmišljali smo, ali okušamo sladke, kisle, grenke ali slane jedi. Igralnica Bele skupine pa je postregla z različnimi zvoki iz narave, katerim smo najprej prisluhnili, nato pa preverili, kaj zvok oddaja. Vsaka skupina se je sprehodila skozi vse 4 igralnice.

Torek je bil namenjen druženju z upokojenimi krajani, kar bomo počeli tudi v nadaljevanju vrtčevskega leta v okviru projekta Otroštvo podaja roke modrosti. Vsaka skupina je povabila svojo upokojenko na sprehod po delu Jabolčne poti. Najprej so nam pomagale pri oblačenju za sprehod, nas spremljale in varovale na samem sprehodu in z nami podelile marsikatero prigodo. V bližini knjižne omare v obliki jabolka smo skupaj malicali ter se počasi namenili nazaj proti vrtcu, kjer smo skupaj, ob igri, preživeli še nekaj časa.

V sredini tedna smo načrtovali izvedbo eksperimentov. V Modri skupini in Zeleni skupini smo se družili ob mešanju sestavin, ki napihnejo balon, kasneje pa smo pripravili še eno zmes, ki je spominjala na gibanje ”lava luči”. Rumena skupina se je povezala z Rjavo skupino, kjer so si ogledali izbruh vulkana ter kako nastanejo padavine. V Beli skupini pa so skupaj izdelali vulkan, za katerega so kasneje poskrbeli, da je tudi izbruhnil.

Tudi v četrtek smo člani Modre skupine povabili sosednjo, Zeleno skupino, da se nam pridruži ob igri in raziskovanju jesenskih plodov z njiv in iz gozda, ki so jih otroci ves teden prinašali v vrtec. Kmalu po jutranji prosti igri pa sta se družili tudi Rumena skupina in Bela skupina ob 1. letošnji izvedbi obogatitvene dejavnosti plesne urice. Otroci so za ogrevanje žrebali kartice z različnimi joga položaji, katere so skušali izvesti sami, nato je sledila predstavitev plesa Od glave do peta, ki so ga na željo otrok še nekajkrat ponovili in tako uspešno zaključili prvo druženje.

Teden, posvečen otrokom, smo zaključili ob ogledu lutkovne predstave, v izvedbi strokovnih delavk Bele skupine. Zbrani v njihovi igralnici smo si ogledali predstavo Listek Trepetavček, ki govori o listku, katerega prekrijejo rumeni in rjavi madeži, česar pa si sam ne zna razložiti. Za pomoč prosi živali in šele bister ježek mu razloži, da se drevesa jeseni pripravljajo na počitek, listki se odenejo v pisane barve in z vetrom postopoma zapuščajo drevesa.  

 

Zapisala: Katja Perkovič

GALERIJA FOTOGRAFIJ